Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń

piątek, 1 lutego 2013

Algi ( glony ) zastosowanie w kosmetyce

Chciałam napisać post o spirulinie, ale pomyślałam, że wcześniej warto napisać parę  słów o algach. Zaczęłam czytać, szukać i tak mnie to pochłonęło  że postanowiłam napisać o nich więcej niż  te parę słów i znów wyszło"troszkę" rozwlekle ;) Miłej lektury życzę...tym wytrwałym ;P 

Algi ( Glony )


Dużą popularnością w kosmetyce cieszą się algi, czyli glony. Są to rośliny przeważnie samożywne o budowie jedno lub wielokomórkowej, nie posiadające korzeni, łodyg ani liści. Te wodne organizmy mają bardzo zróżnicowaną wielkość - od kilku μm do ponad 100 m. Występuje 33000 gatunków alg. Te największe mierzące kilka metrów nazywane są wodorostami morskimi. Różne odmiany alg, czy to hodowane czy wydobywane z dna mórz, szczególnie z okolic Bretanii, różnią się składem i barwnikiem.Glony występują we wszystkich strefach geograficznych, żyją zarówno w wodach słodkich jak słonych, chłodnych i ciepłych. Lubią unosić się zarówno na powierzchni wody jak i porastać przybrzeżne obszary dna oceanów.


Algi ( Glony )

W ich składzie znajdują się: aminokwasy, białka, lipidy, witaminy (A, z grupy B oraz C, E), a także mikroelementy (wapń, jod, kobalt, cynk, miedź, mangan, magnez, brom, żelazo).


Pomimo obszernej wiedzy na temat glonów, wciąż pozostają one zagadką  i w dalszym ciągu prowadzi się badania nad ich możliwościami terapeutycznymi. Ich dokładny skład chemiczny nie jest jeszcze do końca poznany. Jeden gatunek algi może się różnić składem w zależności od pory zbioru, warunków pogodowo – klimatycznych i warunków hodowli. 

  
Wszystkie glony zawierają chlorofil oraz beta-karoten, ale o ich ostatecznym zabarwieniu decyduje zawartość innych barwników.

Uproszczony podziała alg ze względu na zawartość barwnika:                                               
  • brunatnice - brunatne zabarwienie nadaje im brunatna fukoksantyna, która jest karotenoidem, żółty ksantofil i zielony chlorofil
  • krasnorosty - czerwony zabarwienie nadaje im czerwona fikoerytryna, niebieska fikocyjanina i zielony chlorofil
  • zielenice -zielone zabarwienie nadaje im zielony chlorofil, żółty ksantofil i pomarańczowy beta-karoten.      
Żadna z tych linii nie obejmuje sinic (zielono-niebieskie), zaliczanych również do glonów priokariotycznych (nie zawierających jądra komórkowego)- jest to np. spirulina 

Algi są wykorzystuje się m.in. w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, biotechnologicznym i w kosmetyce (głównie morskie). W przemyśle kosmetycznym wykorzystuje się ok. 40 różnych gatunków alg produkując z nich preparaty do pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Są one przez nas znakomicie przyswajane.

Do produkcji kosmetyków wykorzystuje się tylko określone gatunki alg morskich o sprawdzonym działaniu.

Wyróżniamy algi:                                                                                                                     
  • Zielone - głęboko oczyszczają i są dobrze tolerowane przez skórę. Rośliny te zawierają ponad 50 różnorodnych składników, dzięki czemu mogą zaopatrywać skórę w wiele ważnych elementów odżywczych.
  • Czerwone - działają na skórę nawilżająco, oczyszczająco i łagodząco, wspomagają prawidłowe ukrwienie, redukują tłuszcz w tkance podskórnej. Produkty te poprawiają przede wszystkim stan cery: odwodnionej, z trądzikiem młodzieńczym oraz nadwrażliwej.
  • Hawajskie - działają kojąco, regulują naturalną równowagę, wzmacniają barierę ochronną skóry. Przywracają one cerze świeżość i naturalny wygląd, nie powodując przy tym podrażnień. 

Algi to jedne z kilku organizmów na Ziemi obdarzone takim bogactwem składników odżywczych, które właściwie w momencie pozyskiwania są gotowym produktem kosmetycznym.
Algi dzięki swoim składnikom odgrywają coraz większą rolę we współczesnej kosmetologii, głównie w regeneracji skóry i opóźnianiu procesów jej starzenia. Wykazują one bardzo dużą zdolność przenikania w głąb warstwy rogowej naskórka. Podczas zabiegów kosmetycznych t.j. lifting wszystkie substancje czynne są wchłaniane, a następnie transportowane do skóry właściwej.
Glony mają właściwości, dotleniające i regenerujące.

Właściwości alg w kosmetologii:                                                                                               
  • odżywiają skórę i chronią przed niekorzystnymi czynnikami środowiska
  • przyczyniają się do regeneracji oraz odbudowy zniszczonej i zmęczonej skóry
  • mają zdolność głębokiego oczyszczania, napinania i rozjaśniania cery (poprawiają jej koloryt)
  • chronią przed utratą wilgoci i nawilżają skórę, tworząc na niej osłonkę."Ochronny płaszcz"- zapewnia zatrzymywanie wody obniżając tzw. współczynnik TEWL
  • przyczyniają się do uelastyczniana i opóźniania procesów starzenia się skóry oraz wygładzania drobnych zmarszczek 
  • pomagają w leczeniu  niektórych uporczywych schorzeń skóry w starszym wieku- fotodermatoz i fotoalergii, plam barwnikowych na skórze oraz nadmiernej keratynizacji naskórka
  • koją podrażnienia (wywołane np. działaniem promieni słonecznych, goleniem, czy depilacją), łagodzą stany zapalne, leczą blizny, zmniejszają rozstępy, przyspieszają regenerację naskórka przez epitalizację (odnowę naskórka) oraz granulację (ziarninowanie rany)
  • wspomagają osmozę w obszarach międzykomórkowych i komórkową przemianę materii, dzięki temu przeciwdziałają cellulitowi i opuchlizną nóg
  • poprawiają ukrwienie, łagodzą skłonność do pękania naczyń krwionośnych, pomagają w leczeniu w teleangiektazj (pajączków naczyniowych) i stymulują mikrocyrkulację, sprzyjając likwidacji zaburzeń krążenia
  • jod zawarty w substancjach śluzowych glonów działa na podskórną tkankę tłuszczową, co prowadzi do regulacji czynności gruczołów łojowych przez usuwanie nadmiaru tłuszczu (likwidacja cellulitu oraz wspomaganie odchudzania)
  • ich właściwości antybakteryjne, hamują stany zapale, dzięki zdolności oczyszczania skóry i wchłaniania łoju preparaty z algami stosuje się w leczeniu schorzeń dermatologicznych, takich jak trądzik, łojotok czy egzemy 
  • pomagają w przewlekłym wyprysku, alergii atopowej, pomocniczo w leczeniu łuszczycy 
  • pomagają leczyć uporczywe infekcje bakteryjne i wirusowe
  • oczyszczają skórę z toksyn i przywracają naturalne pH 
  • wykazują działanie zmiatania wolnych rodników (potencjalne właściwości przeciw nowotworowe)
  • pomagają w pielęgnacji i układaniu włosów dzięki swym regeneracyjnym, odżywczym i nawilżającym właściwością

Glony są narażone na cykliczne zmiany temperatury, wysuszenie, nadmiar promieniowania słonecznego i związane z tym powstawanie wolnych rodników. Musiały więc wykształcić systemy ochronne przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Organizm człowieka narażony jest na podobne czynniki, stąd surowce pozyskiwane z glonów znajdują duże zastosowanie w odżywianiu i pielęgnacji. Cytoplazma wypełniająca komórki glonów ma  skład bardzo zbliżony do plazmy ludzkich komórek i dlatego są one bardzo łatwo przyswajalne.
Najwięcej alg zbiera się u wybrzeży Bretanii, Japonii i Hawajów. Zawartość w glonach dobroczynnych substancji zależy od czystości wód, w których rosną, oraz od warunków zbioru - od pory roku, pogody, a nawet fazy księżyca podczas "połowu". Zebrane algi najpierw mrozi się lub suszy. Następnie poddaje dalszej obróbce np. tzw. mikronizacji (rozerwanie komórek alg i wydobywanie ich jonowych składników), wydobywaniu plazmy z ich komórek, pozyskiwaniu ekstraktów.
O pełnym wykorzystaniu potencjału glonów decyduje sposób ich przetworzenia.

Są różne formy przetwórstwa alg:                                                                                           
  • suszenie
  • proszkowanie
  • produkcja alkoholowych wyciągów
  • maceracja
  • liofilizacja
  • cytofiltracja (szokowe zamrażanie alg tuż po zbiorze, a następnie przetwarzanie w tem. -50C) 

Każda z tych form obróbki pozostawia inną wartość odżywczą, a jej wybór prowadzi do celowego i prawidłowego wpływu produktu kosmetycznego.
 
W kosmetyce wykorzystuje się je w najróżniejszej postaci:                                                    
  • alginatu (proszek, granulat)
  • mikronizowanej (rozdrobnionej do mikronowych rozmiarów)
  • jako ekstrakty tłuszczowe, wodne i żelowe.
  • mączek
  • liofilizowanej
  • pochodnych kwasu alginowego
Najczęściej możemy je spotkać w formie ekstraktów i mączek. Ekstrakty z alg wykorzystywane są zwykle w kremach, tonikach, balsamach, szamponach, odżywkach, mączki - czyli wysuszone algi - stosuje się w maseczkach i kąpielach wyszczuplających, a także dodaje do peelingu . 

Stosuje się zarówno czyste algi, jak też łączy z innymi składnikami wzmacniającymi ich działanie. Preferowane do tego są produkty naturalne np. olejki eteryczne, glinki, ekstrakty roślinne. 

Dla uzyskania długotrwałych rezultatów mających na celu w widoczny sposób poprawić stan naszej skóry i włosów algi stosuje się zewnętrznie oraz przyjmuje się z nich doustne preparaty.
 

W preparatach kosmetycznych można znaleźć różne składniki wyizolowane z alg np. aosainę (białko), karagen (poliwęglowodan), alginiany (sole kwasu alginowego), agar (poliosacharyd), mannitol i sorbitol (alkohole cukrowe)

Poniżej znajduje się lista niektórych często wykorzystywanych składników, pierwiastków oraz związków chemicznych dostarczanych z alg, które znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym:

Aosaina – białko. Opóźnia proces starzenia się skóry ponieważ powoduje obniżenie aktywności elastazy - enzymu rozkładającego elastynę. Aosaina formuje włókna podobne do ludzkiej elastyny. Skład aminokwasowy tych białek jest również zbliżony. Dzięki temu aosaina jest stosowana jako substytut elastyny.

Agar - polisacharyd zbudowany z galaktozy z domieszką arabinozy. Jego postać handlowa to biały proszek trudno rozpuszczalny w zimnej wodzie. Nie posiada smaku ani zapachu, a po rozpuszczeniu w gorącej wodzie i wystudzeniu tworzy galaretowatą masę. Posiada właściwości żelujące, poprawia rozsmarowywalność i zapobiega wysychaniu kosmetyków emulsyjnych. Stosowany jako zagęstnik i nośnik kosmetyków

Karagen - zawiera polisacharydy śluzowe pęczniejące pod wpływem wody. Stosowany jest jako emulgator i środek osłaniający. Dzięki właściwościom hydrofilowym utrzymuje wilgotność warstwy rogowej (działa nawilżająco).

Fukoidyna i laminaryna - wielocukry zawierające grupy sulfonowe. Mają zdolność wiązania mikro i makroelementów. Działają antykoagulacyjnie. Poprawiają krążenie i stymulują przemianę materii.

Kwas hialuronowy i siarczan chondroityny- mukopolisacharydy (MPS) są substancjami silnie nawilżającymi skórę

Kwas alginowy - służy do wyrobu mydeł, jest dobrym stabilizatorem. Jego sole- alginiany, stymulują przemianę materii i wiążą substancje szkodliwe. Są doskonałym zagęstnikiem kosmetyków. Alginiany są substancjami żelującymi wykorzystywanymi do robienia min. żeli pod prysznic, szamponów, past do zębów, maseczek do twarzy i preparatów do masażu

Sorbitol - alkohol obniżający TEWL (transepidermal water loss - przeznaskórkowa utrata wody), stosowany jest w kremach O/W (formulacja olej w wodzie). Substancja o działaniu nawilżającym. Poza nawilżaniem wspomaga stabilizację emulsji oraz zabezpiecza kosmetyk przed wysychaniem  

Mannitol - alkohol działający bakteriostatycznie i nawilżająco

Mannit, Mannitol i Sorbitol -działają bakteriostatycznie, nawilżająco i regulują pracę gruczołów łojowych

Fikoerytryna - naturalny barwnik, chroniący przed promieniami UV

Polifenole - mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Kwas foliowy - uczestniczy w procesach krwiotwórczych

Nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W preparatach z alg są odporne na utlenianie, co z punktu widzenia kosmetycznego jest niezmiernie ważne.

Kwas linolenowy - nienasycony kwas tłuszczowy wzmacnia barierę lipidową oraz likwiduje stany zapalne naskórka

Mikroelementy- (ich zawartość w algach jest średnio 10 razy wyższa niż w jakichkolwiek innych roślinach lądowych): Ca, I ,Br, Fe, Mg, Cu, Zn, Mn - pierwiastki te z poliwęglowodorami tworzą kompleksy, co pozwala im łatwiej pokonać barierę lipidową naskórka.  Dzięki specyficznej budowie łatwo przenikają one przez barierę warstwy rogowej naskórka, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie skóry.

Witaminy B1, B2 , B5, B6, B12 - biorą udział w metabolizmie tłuszczy i białek i dzięki nim glony wykazują zdolność odnowy naskórka.

Witaminy E i C oraz ß-karoten (prowitamina A) - wykazują działanie antyrodnikowe, wzmacniają ściany naczyń, aktywizują procesy zachodzące w skórze, poprawiają jej koloryt. Krasnorosty zawierają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.

6 komentarzy:

  1. bardzo rzetelna praca! aż miło!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  2. doczepiłabym się tylko do tego czy spirulina to sinica... wg mnie i moich źródeł książkowo-bibliotekowych (nie internetowych) spirulina to zielenica... Pozdrawiam! p.s. Praca świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpis powstał na podstawie mojej wiedzy i kilku innych źródeł (nie tylko internetowych) według, których spirulina to właśnie sinica... , ale dziękuję za informację. Jeśli możesz to podaj publikacje z których korzystałaś - z chęcią przeczytam i jeśli jestem w błędzie poprawię. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję :)

      Usuń
  3. Sinice są organizmami prokariotycznymi, które nie posiadają jądra komórkowego, należą do krolestwa bakterii. Spirulina jest wiec zielenicą, ponieważ ma jądro i jest eukariontem i należy do królestwa Protistów. Co do tego nie ma wątpliwości.Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spirulina nie posiada jądra komórkowego, może pomyliła Ci się z Chlorellą, która takowe posiada. Spirulina to najstarszy z obecnie żyjących na Ziemi glonów. Jest prawzorem wszystkich roślin, chociaż sama nie jest "prawdziwą rośliną", gdyż nie posiada właśnie podstawowej cechy - nie zawiera w swojej komórce otoczonego błoną jądra. W przypadku spiruliny łańcuch DNA znajduje się w cytoplazmie. Upodabnia ją to do innej grupy organizmów - bakterii. W związku z tym w naukach biologicznych oraz publikacjach naukowych omawiane mikroalgi określane są także jako cyjanobakterie. Przedstawicielem bakterii (czyli organizmów prokariotycznych) są cyjanobakterie inaczej określane jako sinice, których przykładem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jest właśnie Spirulina. Do organizmów eukariotycznych z królestwa protisty zaliczamy brunatnice (Phaeophyta), zaś z królestwa roślin: zielenice (Chlorophyta) i krasnorosty (Rhodophyta). Jeśli możesz podaj mi proszę publikacje naukowe mówiące o tym, że "spirulnia posiada jądro komórkowe i jest eukariontem i należy do królestwa Protistów" ;)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:) Jest mi bardzo miło, że do mnie zaglądacie. Staram się odwiedzać każdego, więc proszę nie spamujcie! Dodawanie linków nie związanych z tematem posta i reklam nie jest mile widziane i każdy komentarz tego typu będzie usuwany.

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...