Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 11 maja 2014

Naturalny olejek z Róży Damasceńskiej BIO, e-FIORE

Róża jest królową kwiatów, symbolem miłości, piękna oraz kobiecości. Jej nazwa "Rosa" pochodzi od greckiego słowa "roden", czyli czerwień, ponieważ powszechnie uważa się, że róże w starożytności miały wyłącznie kolor głębokiej czerwieni. Ze starożytnej Persji róże rozprzestrzeniły się na cały świat. Do Europy zostały przywiezione w XVIII w. Róża Damascena jest krzyżówką róży francuskiej i róży piżmowej.

Ten olejowy ekstrakt powstał w wyniku maceracji płatków róży damasceńskiej w bazie zimnotłoczonego oleju ze słodkich migdałów. W trakcie procesu maceracji (moczenia), który przeprowadza się w odpowiednich warunkach i danym okresie czasu, najcenniejsze składniki aktywne z płatków róży powoli uwalniają się do bazowego oleju. Otrzymany w ten sposób macerat (olejek) łączy w sobie właściwości bazowego oleju ze słodkich migdałów oraz ekstraktu roślinnego z róży damasceńskiej. 

Naturalny olejek z Róży Damasceńskiej BIO, e-FIORE
Naturalny olejek z Róży Damasceńskiej BIO, e-FIORE

Róże występują w ok. 200 dzikich odmianach, zaś szlachetnych odmian wyhodowano aż 20 tysięcy z których od strony aromatycznej najbardziej znane to Róża stulistna (Rosa centifolia) i Róża damasceńska (Rosa damascena). Różę damasceńską uprawia się na skalę produkcyjną w Bułgarii, Indiach, Turcji, Chinach oraz Rosji. Najlepsze pod względem jakościowym i aromatycznym są surowce otrzymywane z róży damasceńskiej pochodzącej z Bułgarii, uprawiane w słynnej Dolinie Róż, ponieważ występują tam specyficzne warunki klimatyczne i glebowe, które mają znaczny wpływ na jakość i zapach kwiatów. Należy pamiętać, że Bułgarska Róża Damascena (o wysokiej zawartości citronelloli) mocno rożni się od Marokańskiej Róży Centifolia (o wysokiej zawartości etanolu Fenylowego). Mają odmienne kolory, aromaty i działanie terapeutyczne.

Płatki róży zawierają witaminę C, karoten, witaminy z grupy B oraz witaminę K, która jest podstawą prawidłowej homeostazy, można w nich znaleźć również sporo substancji mineralnych. Kropla olejku ze świeżych płatków róży zawiera ponad 300 związków chemicznych. Blisko 80% stanowią alkohole terpenowe jak citronellol (do 50%), geraniol (do 15%), eugenol i nerol, alkohol fenyloetylowy, linalol, cytral, farnezol, woski i substancje żywiczne, garbniki, glikozydy oraz bardzo dużo innych związków będących w ilościach śladowych, ale o istotnym znaczeniu terapeutycznym dla tego olejku eterycznego.

Róża damasceńska (Rosa Damascena, Damask Rose)
Róża damasceńska (Rosa Damascena, Damask Rose) Źródło: http://commons.wikimedia.org

Olejek z różny damasceńskiej to jeden z najdroższych składników kosmetycznych. Pozyskuje się go w bardzo małych ilościach, a to wpływa na jego wysoką cenę i ograniczoną dostępność. Płatki kwiatów zbiera się z samego rana, zanim słońce zdąży osuszyć znajdującą się na nich rosę, między godziną 5 a 9. Jeszcze tego samego dnia przed południem trafiają one do fabryki, gdzie pozyskuje się z nich olejek. Jego ilość jest zależna głównie od warunków pogodowych. Najbardziej optymalne warunki dla róży w okresie kwitnienia to temperatura nie przekraczająca 25 °C, oraz wilgotność powietrza wynosząca około 60 %. Metodą destylacji z jednego różanego pąku udaje się osiągnąć do 0.04% olejku zawartego w płatkach, a do uzyskania jednego kilograma esencji według różnych źródeł potrzeba od 3 do 10 ton świeżych płatków różanych

Od producenta :

"Luksusowy olejek otrzymuje się przez macerowanie różanych płatków Róży Damasceńskiej BIO w ekologicznym oleju ze słodkich migdałów. Olejek jest aksamitny, delikatny, bardzo dobrze się rozprowadza, szybko wchłania, subtelnie pachnie. Polecany do skóry dojrzałej, suchej, wrażliwej, podrażnionej ze zmarszczkami."

    Skład:

    "Prunus dulcis BIO, Rosa Damascenia BIO."  

    • Prunus dulcis BIO - ekologiczny olej ze słodkich migdałów, który otrzymuje się przez tłoczenie na zimno nasion drzewa migdałowego, potocznie zwanych migdałami. Olej ze słodkich migdałów zawiera 65–68% kwasu oleinowego, 24–26% kwasu linolowego, 6–8% kwasu palmitynowego, 1–2% kwasu stearynowego oraz witaminy A, B1, B2, B6, D, E i składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Jest to olej półschnący. Nawilża, uelastycznia i odżywia skórę. Przyspiesza gojenie ran i działa przeciwzapalnie, dlatego szczególnie sprawdza  się w przypadku skóry suchej, pękającej, swędzącej, podrażnionej, stosowany w leczeniu egzemy i łuszczycy. Jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dziecka, ponieważ jest bardzo łagodny, nie drażni i uspokaja. Przeciwdziała przedwczesnym oznakom starzenia, poprawia elastyczność skóry oraz zapobiega powstawaniu rozstępów. Jest lekki i łatwo wchłania się w skórę nie dając efektu ciężkości / tłustości. W temperaturze pokojowej jest ciekły, nie powinien być podgrzewany powyżej 70°C, ponieważ traci swoje cenne właściwości, aby wydłużyć okres trwałości można dodać ok. 2% witaminy E, która jest naturalnym konserwantem fazy olejowej. Olej migdałowy nie jest odporny na światło, dlatego też najlepiej przechowywać go w ciemnych butelkach
    • Rosa Damascenia BIOróża damasceńska, najcenniejsza i najbardziej dobroczynna dla naszej skóry odmiana tego kwiatu. Działa tonizująco, ściągająco na naczynia włosowate, przeciwzapalnie, zmiękcza skórę, uspokaja i łagodzi, zmniejsza zaczerwienienia, wspomaga gojenie ran, łagodzi stany alergiczne i egzemyWspomaga syntezę kolagenu, regeneruje i uszczelnia naczynia krwionośne. Nawilża i dodaje blasku szarej i zmęczonej cerze. Olejek różany stosowany w aromaterapii, łagodzi dolegliwości bólowe, posiada właściwości antydepresyjne i uspokajające, poprawia nastrój i relaksuje. Jest zalecany w sytuacjach stresowych, przemęczeniu, napięciu nerwowym i bezsenności. Działa antyseptycznie i ściągająco, dlatego sprawdza się w przypadku infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych. Składnik afrodyzjaków.

    Konsystencja, kolor i zapach : 

    Konsystencja płynna, lekka, dość rzadka. Olejek jest przejrzysty o bardzo lekkim żółtawym zabarwieniu. Zapach oleisty, delikatny różany ze słodką  miodową nutą.

    Naturalny olejek z Róży Damasceńskiej BIO, e-FIORE
    Naturalny olejek z Róży Damasceńskiej BIO, e-FIORE


    Opakowanie i cena :

    Szklana buteleczka z ciemnego szkła o pojemności 10 ml. Opakowanie posiada nalepioną, śliską etykietę, odporną na tłuszczenie i ścieranie. Ujście buteleczki jest dość duże, nie posiada kroplomierza. Ma to swoje plusy i minusy - nie musimy długo czekać, aż nakapie nam odpowiednia ilość produktu, ale przy chwili nieuwagi możemy sobie wylać całą zawartość buteleczki na raz ;) Nie widać ilości zużycia i konsystencji produktu, ale za to ciemne szkło odpowiednio chroni olejek przed światłem. Cena 26 zł, dostępny w e- FIORE 

    Sposób użycia : 

    "Polecamy stosować zamiast kremu do twarzy. Niewielką ilość olejku wmasować w czystą skórę dwa razy dziennie."

    Moja opinia:

    Olejek nie jest ciężki i tłusty. Dobrze się rozprowadza i szybko wchłania nie pozostawiając tłustego, mocno błyszczącego się filmu... chyba, że zaaplikujemy pół buteleczki na raz - wtedy wszystko jest możliwe ;) Na pewno nie wchłania się momentalnie do matu jak olejek jojoba, ale otula skórę delikatną warstewką. Po ok 15-20 minutach spokojnie mogłam nakładać makijaż, ponieważ olejek wchłonął się praktycznie całkowicie - nic się nie świeciło i nie błyszczało ;) Po kuracji olejkiem skóra była wygładzona, nawilżona, sprężysta, miękka i miła w dotyku. Olejek łagodził podrażnienia skóry i stany zapalne. Bazowym olejem jest olej ze słodkich migdałów, który może zapychać i niestety regularnie stosowany produkt nie oszczędził i mnie... spowodował powstanie kilku podskórnych grudek. Od tego czasu uważam, aby z nim nie przedobrzyć i całkiem dobrze nam się współpracuje :) Jeśli obawiamy się zapychania możemy stosować go oszczędnie np. co kilka dni, dodając do ulubionego kremu czy balsamu. Bardzo fajnie spisuje się dodawany do maseczek np. z glinki, spiruliny - dzięki temu skóra nie jest nadmiernie napięta i wysuszona. Pozytywnie również wpływa dodanie kilku kropelek do maski na włosy. Ze względu na małą ilość produktu nie używałam go do olejowania włosów na całej długości... tak, było mi go najzwyczajniej szkoda :P, dlatego nie wiem jak się spisuje w takim zastosowaniu, natomiast wcierany w końcówki radzi sobie bardzo dobrze - nawilża je i zapobiega ich rozdwajaniu ;) Jego pozytywny wpływ odczuły szczególnie suche partie mojej skóry. Olejek jest bardzo wydajny i aż sama się zdziwiłam na ile użyć może wystarczyć taka malutka buteleczka. Różany zapach jest bardzo subtelny, nie drażni i nie utrzymuje się długo na skórze. 

    Dłużej stosowany macerat pozytywnie wpłynął na kondycję mojej skóry, zmniejszając m.in. jej ściągnięcie po myciu naturalnymi mydłami takimi jak Aleppo. I o ile codziennie stosowany na twarz zaczął mnie zapychać (później zaczęłam używać go co kilka dni, głównie na noc) o tyle stosowany codziennie do pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu spisywał się świetnie. Wiele olejów działa drażniąco na spojówkę oka i nie nadaje się do stosowania w tych miejscach, ale olejek z Róży Damasceńskiej BIO od e-FIORE (nie czysty olejek eteryczny!) idealnie nadaje się do tego - nie podrażnił moich wrażliwych oczu, zaś wpłynął bardzo pozytywnie na skórę w tych okolicach przy okazji kondycjonując rzęsy i brwi. Tak jak zapewnia producent olejek powinien sprawdzić się w przypadku skóry dojrzałej, suchej, wrażliwej, podrażnionej i ze zmarszczkami. Natomiast osoby z tłustą i mieszaną cerą jeśli się na niego skuszą powinny stosować go oszczędnie, aby nie spowodować ewentualnego zapchania. Jak wiadomo to sprawa bardzo indywidualna i to co teoretycznie powinno nam odpowiadać wcale nie musi i na odwrót, dlatego jak w przypadku wszystkiego należy zachować umiar i metodą prób i błędów dopasować odpowiednie dla nas oleje oraz najdogodniejsze sposoby ich aplikacji ;)

    Znacie ten olejek ? Stosujecie oleje? Jakie skradły Wasze serce??

    36 komentarzy:

    1. chyba się na niego skuszę :P Pierwszy raz o nim słyszę :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja jeszcze mam w planach zaopatrzyć się w czysty olejek z róży damasceńskiej i spróbować z innym olejem bazowym ;)

        Usuń
    2. tego olejku akurat nie znam, ale usilnie planuję kupić z pestek malin :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. a ja właśnie używam z pestek malin :)

        Usuń
    3. nie znam go, ale na końcówki to też bym chętnie go użyła : )

      OdpowiedzUsuń
    4. Świetna recenzja, robiłam już kilka podejść, może w końcu się skuszę na niego. :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziękuję :* Oj jak już kilka podejść było, to trzeba się w końcu skusić ;D

        Usuń
    5. Odpowiedzi
      1. jeśli chodzi o działanie olejku to jak najbardziej fajne ;)

        Usuń
    6. Właśnie zastanawiam się nad jakąś alternatywą dla kremu, bo cera moja jak pieprz sucha.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Odpowiednio dobrany olejek jest naprawdę dobrą alternatywą dla kremu, jeśli jeszcze przy tym pamiętamy o odpowiednim nawilżaniu skóry może całkowicie zastąpić krem :)

        Usuń
    7. nie przepadam za różanymi olejkami

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. a ja się do nich zaczęłam przekonywać :)

        Usuń
    8. Tego olejku nie znam, ale wszelkie oleje i olejki baardzo lubią się z moją cerą :)
      +obserwuję :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. U mnie też olejów i olejków nie może zabraknąć :)
        + cieszę się :)

        Usuń
    9. Super, ciekawy produkt :) Lubię olejki a tego jeszcze nie poznałam.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jeśli tylko z nim nie przesadzimy to może to być miłość na długie lata ;D

        Usuń
    10. Za sam zapach się bym już na niego skusiła :)
      Bardzo fajnie wygląda!

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. A ja właśnie się przekonuję do zapachów różanych ;)
        Buteleczka taka "słodziakowa" - malutka z różową etykietą, dlatego tak fajnie wygląda ;D

        Usuń
    11. Czytając o olejku różanym od razu przypomniały mi się wakacje w Bułgarii:))

      OdpowiedzUsuń
    12. Bardzo rzetelna i wyczerpująca recenzja :)
      Dobrze się czytało.
      Nie spotkałam się z takim kosmetykiem a widzę, że szkoda.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Cieszę się, że recenzja przypadła Ci do gustu :)
        Naprawdę sympatyczny produkt, warto spróbować.

        Usuń
    13. Uwielbiam zapach kosmetyków z różą damasceńską :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja dopiero zaczyna się przekonywać do różanych zapachów :)

        Usuń
    14. Zaciekawił mnie ten produkt :)

      OdpowiedzUsuń
    15. Nigdy nie używałam olejku zamiast tradycyjnego kremu czy emulsji. Najwyższa pora, żeby spróbować :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Odpowiednio dobrany olejek może się sprawdzić bardzo dobrze w tej roli :)

        Usuń
    16. Takie olejki to samo dobro. Używałam długo do twarzy i świetnie nawilżał i natłuszczał, dobrze spisywał się u mnie również na końcówkach włosów. Dodaję Cię do obserwowanych :))

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Fakt dobry olejek to dużo korzyści :)

        Usuń
    17. Fajny olejek ale i historię ma bardzo ciekawa :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. dlatego taki fajny, jakby historia była nieciekawa to kto wie , czy byłby taki dobry ;D

        Usuń

    Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz:) Jest mi bardzo miło, że do mnie zaglądacie. Staram się odwiedzać każdego, więc proszę nie spamujcie! Dodawanie linków nie związanych z tematem posta i reklam nie jest mile widziane i każdy komentarz tego typu będzie usuwany.

    Linkwithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...