Obserwatorzy

Łączna liczba wyświetleń

Pokazywanie postów oznaczonych etykietą savon de marseille. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą savon de marseille. Pokaż wszystkie posty

piątek, 23 maja 2014

Mydło Marsylskie Różane z Olejkiem Migdałowym - Le Chatelard 1802

Jakiś czas temu pisałam Wam o naturalnym mydle Aleppo, to właśnie ono jest przodkiem wszystkich mydeł. Krzyżowcy, którzy wracali z Ziemi Świętej przez Alep w Syrii, przywieźli technikę jego wyrobu. Pomysł bardzo szybko rozprzestrzenił się po Basenie Morza Śródziemnego i tak w XVII wieku, właśnie w Marsylii powstało pierwsze mydło marsylskie. 


Mydło Marsylskie Różane z Olejkiem Migdałowym - Le Chatelard 1802
Mydło Marsylskie Różane z Olejkiem Migdałowym - Le Chatelard 1802


Klasyczne mydło marsylskie produkuje się ręcznie według tradycyjnej receptury marsylskich mydlarzy. Jest to mydło w pełni roślinne. Jego skład jest bardzo prosty i całkowicie naturalny - "sodium olivate , sodium palmate, aqua, sodium chloride." 
  • sodium olivate - przetworzona oliwa z oliwek
  • sodium palmate - przetworzony olej palmowy
  • aqua -woda
  • sodium chloride - sól kuchenna
Klasyczne mydło marsylskie nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, sztucznych barwników, dodatków syntetycznych i stabilizatorów. Powinno składać się w 72 % z z olejów roślinnych. Tak jak mydło aleppo właśnie swojej prostocie składu i naturalności składników zawdzięcza właściwości pielęgnacyjne i lecznicze. Dzięki swoim właściwością takie mydło umożliwia właściwe nawilżenie i natłuszczenie skóry, również tej bardzo wrażliwej, skłonnej do alergii i przesuszonej. Dobrze oczyszcza i nadaje skórze aksamitnej gładkości. Działa bakteriobójczo i stymuluje odnowę naskórka. Obecnie dostępne są mydła marsylskie wzbogacone różnymi dodatkami roślinnymi np. lawendą, różą, fiołkiem, jaśminem, rozmarynem, bazylią, cynamonem i innymi. Pomimo tych urozmaiceń klasyczne mydło marsylskie nadal produkowane jest tradycyjną metodą, a jego podstawowe składniki pozostają bez zmian.

Niestety w naszych czasach mydło marsylskie stało się mydłem przemysłowym, wiele tradycyjnych mydlarni zamknięto, ponieważ stały się ofiarą tanich mydeł na bazie tłuszczów zwierzęcych. 

Od producenta :

" Szare Mydło Marsylskie o aromacie róży z olejkiem migdałowym myje i pielęgnuje wrażliwą skórę. Szare mydło Marsylskie Różane wykonane we Francji, na bazie naturalnych olejów roślinnych, m.in. palmowego i olejku ze słodkich migdałów. Kostka 100 gramowa dokładnie oczyszcza skórę twarzy i ciała, delikatnie myje, nie wysusza, wyjątkowo pachnie różą. Mydełko idealne dla wrażliwej skóry, alergicznej, skłonnej do podrażnień. Do codziennej pielęgnacji małych dzieci, skóry suchej, skłonnej do łuszczenia się. Mydło marsylskie podczas mycia tworzy kremową pianę, ładnie i świeżo pachnie różą, pozostawia skórę gładką i przyjemną w dotyku. Olejek ze słodkich migdałów doskonały dla skóry suchej i delikatnej, bogaty w witaminę A i B, odżywia, nawilża, regeneruje i łagodzi podrażnienia skóry. Olejek posiada właściwości przeciwzapalne. Doskonały w walce z egzemą i łuszczycą. Mydło Marsylskie Różane nie zawiera: składników pochodzenia zwierzęcego, PEG, parabenów, konserwantów."

źródło: www.e-fiore.pl

    Skład:

    "Sodium Palmate, Sodium Palm Kernelate, Aqua, Parfum, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Palm Kernel Acid, Glycerin, Sodium Chloride, Tetrasodium Etidronate, Tetrasodium EDTA, Mica,  CI 77891, CI 12490, Benzyl Benzoate, Citronellol, Geraniol,  Linalool, Amyl cinnamal, Buthylphenyl Methylpropional, Cinnamyl Alkohol, Limonene."

    • Sodium Palmate - sól sodowa oleju palmowego, czyli mydło sodowe na bazie oleju palmowego. Pełni funkcję bazy mydlanej, czyli składnika myjącego .
    • Sodium Palm Kernelate - sól na bazie oleju palmowego, środek powierzchniowo czynny, łagodnie myjący. Delikatny surfaktant. 
    • Aqua - woda, rozpuszczalnik
    • Parfum - substancje zapachowe
    • Prunus Amygdalus Dulcis Oil - olej ze słodkich migdałów, otrzymywany przez tłoczenie nasion drzewa migdałowego. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, D, E i składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez. Nawilża, uelastycznia i odżywia skórę. Przyspiesza gojenie ran i działa przeciwzapalnie, dlatego szczególnie sprawdza  się w przypadku skóry suchej, pękającej, swędzącej, podrażnionej, stosowany w leczeniu egzemy i łuszczycy. Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry dziecka, ponieważ jest bardzo łagodny, nie drażni i uspokaja. Przeciwdziała przedwczesnym oznakom starzenia, poprawia elastyczność skóry oraz zapobiega powstawaniu rozstępów. 
    • Palm Kernel Acid - Kwasy tłuszczowe z oleju z ziarn palmowych. Bogate w kwas palmitynowy. Substancja konsystencjotwórcza - wpływa na wzrost lepkości preparatu kosmetycznego
    • Glycerin - humekant, rozpuszczalnik, a także promotor przejścia przezskórnego. Zatrzymuje wodę w skórze, zmiękcza i nawilża. Zapobiega wysychaniu kosmetyku przy ujściu opakowania. Wspomaga działanie konserwujące obniżając aktywność wody (pożywki dla drobnoustrojów). Pochodzenie różne, również petrochemiczne.
    • Sodium Chloride (chlorek sodu) - sól, antystatyk, regulator lepkości, zagęstnik, ułatwia spłukiwanie. Jest najbardziej rozpowszechnioną solą występującą w przyrodzie i bogatym źródłem mikroelementów.W większym stężeniu może wysuszać skórę i podrażniać. 
    • Tetrasodium Etidronate - substancja pochodzenia chemicznego. Środek chelatujący, działa drażniąco na skórę 
    • Tetrasodium EDTA - środek pochodzenia chemicznego- stosowany jako stabilizator, działa drażniąco na skórę 
    • Mica - Mika, Łyszczyk, pigment mineralny- jeden z najpopulaniejszych wypełniaczy kosmetycznych. Otrzymywany z serecytu - glinokrzemianu z grupy mik. Występuje w wielu odmianach – od perłowej do prawie matowej.Używana głównie w kosmetykach mineralnych, ale również w balsamach i mydłach. Dobrze absorbuje sebum, posiada dobrą przyczepność, nadaje kosmetykom jedwabistość, działa przeciwzbrylająco. Bogata w krzemionkę wspomaga procesy budulcowe zachodzące w tkance łącznej, dodaje skórze witalności, jest naturalnym filtrem UV. Użyta w pudrach i produktach do makijażu nadaje im połysk - odbija i rozprasza światło, optycznie wygładza skórę i ukrywa nierówności. Powleczony dwutlenkiem tytanu (Titanum Dioxide) daje pigmenty z efektem perłowego połysku.
    • CI 77891 - Titanium Dioxide, Dwutlenek Tytanu, Biel Tytanowa. Biały pigmentu oraz dodatek do wypełniaczy. Pochodzenia mineralnego w postaci bezzapachowego, białego proszku. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (UVA i UVB) . Nie rozpuszcza się w wodzie, rozpuszczalny w olejach. Używany jako rozjaśniacz do pudrów, fluidów, czy szminek oraz jako dodatek do przezroczystych składników kosmetycznych w celu zmętnienia i utrudnienia przenikania światła, a także jako zagęszczacz w emulsjach.
    • CI 12490 - Pigment Red 5, czerwony barwnik azowy pochodzenia chemicznego.  Może zawierać pozostałości aniliny i jej pochodnych.
    • Benzyl Benzoate - Benzoesan benzylu, ester benzylowy kwasu benzoesowego. Składnik kompozycji zapachowej (zapach słodki, balsamiczny, nieco owocowy). Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
    • Citronellol - składnik kompozycji zapachowej (zapach róży i geranium). Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
    • Geraniol - składnik kompozycji zapachowej (zapach pelargonii). Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
    • Linalool - składnik kompozycji zapachowej (zapach skórki cytrynowej). Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
    • Amyl Cinnamal - składnik kompozycji zapachowej (zapach jaśminu). Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
    • Buthylphenyl Methylpropional - inaczej lilial, składnik kompozycji zapachowej (zapach lilii). Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
    • Cinnamyl Alkohol - składnik kompozycji zapachowej (zapach hiacyntu). Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
    • Limonene- składnik kompozycji zapachowej (zapach skórki cytrynowej). Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.


    Konsystencja, kolor i zapach : 

    Twarda, kostka z widoczną pieczęcią producenta. Zapach różano - kwiatowy, po zmoczeniu staje się bardziej mydlany. Po kilkukrotnym myciu kostka potrafi się rozwarstwiać i pękać. Dobrze się pieni tworząc delikatną, stabilną pianę.

    Mydło Marsylskie Różane z Olejkiem Migdałowym - Le Chatelard 1802
    Mydło Marsylskie Różane z Olejkiem Migdałowym - Le Chatelard 1802

    Opakowanie i cena :

    Kostka mydła o masie 100 gramów, zafoliowana i zaopatrzona w naklejoną etykietę informacyjną. Cena 12,50 zł dostępna w e-FIORE

    Sposób użycia : 

    Moczymy, mydlimy i myjemy się ;)

    Moja opinia:

    Mydło ładnie pachnie, a zapach utrzymuję się jeszcze przez chwilę na skórze po jej umyciu. Dobrze się pieni, tworząc delikatną, ale stabilną pianę. Rozmiar kostki jest wygodny i nie ma potrzeby krojenia go na mniejsze kawałki jak w przypadku aleppo lub 300 gramowych kostek mydła marsylskiego ;) Różana kostka dobrze oczyszcza skórę, nie podrażnia, ale może pojawić się uczucie nadmiernego napięcia i lekkiego wysuszenia. Mam w zwyczaju zaraz po umyciu twarzy odpowiednią tonizację skóry i nałożenie kremu bądź olejku, dlatego ten efekt szybko mija, a w razie potrzeby zmniejszam częstotliwość użycia produktu, żeby nie przesuszyć sobie skóry i wszystko gra :). Jeśli chodzi o skład, jest przyjemny i wszystko było by ładnie, żeby nie EDTA i ogrom substancji zapachowych plus czerwony kolorek, a jakaż byłaby moja radość gdyby w składzie pojawił się olejek różany... chodź kropelka ;)

    Podsumowując mydełko jest  przyjemne, dobrze się nim myje, ładnie oczyszcza,  ładnie pachnie (dziwne by było w sumie jakby nie pachniało posiadając tyle pachnideł w składzie ;P ). Pomimo tylu zapachów, na których większość mam alergie, żadnej szkody mi nie wyrządziło i nie podrażniło. Nadzwyczajnego działania nie zauważyłam, ale należy mieć na uwadze, że to tylko mydło, a nie cudowny środek na wszystkie niedoskonałości. Mydło ma przede wszystkim dobrze oczyszczać i  wywiązuje się z tego bardzo dobrze.

    Znacie to mydełko? Lubicie mydła marsylskie? Po jakie najczęściej sięgacie?

    Linkwithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...